Словесните сблъсъци между двете големи партии -  ГЕРБ и БСП,

...
Словесните сблъсъци между двете големи партии -  ГЕРБ и БСП,
Коментари Харесай

Депутати и областни управители напират за кметове

Словесните конфликти сред двете огромни партии -  ГЕРБ и Българска социалистическа партия, започнаха надалеч преди локалните избори, когато ще се сблъскат претендентите им за кметове и общински съветници. В събота от Бузлуджа соцлидерката Корнелия Нинова прикани народа да въстане против ръководството. Предводителят на ГЕРБ Бойко Борисов, който по същото време се срещаше с учители в Пловдив, се учуди защо въстание говори Нинова, в случай че България процъфтява и от ден на ден емигранти се завръщат. Нинова разкри каква ще е съдружната тактичност на алените за локалния избор -  партийното управление ще подходи гъвкаво и ще остави местните структури сами да намерят формулата за  сдружаване с други обединения. Има единствено едно ограничаване - никакви комбинации с присъединяване на ГЕРБ. 

Междувременно стартират да се проясняват имената, на които партиите ще заложат за победа на изборите през октомври. Познати лица, множеството от които и в този момент са шефове в локалната и централната власт, доминират измежду претендентите на ГЕРБ за кметове. В момента тече първото решето - в локалните структури. Крайните имена ще бъдат избрани в средата на август от Изпълнителната комисия. От партийни деятели изтече информация, че всяка организация би трябвало да прати в София три оферти, от които ще се реализира изборът.

Почти несъмнено е, че за нов мандат ще бъдат издигнати   " кметовете отличници " Димитър Николов (Бургас), Живко Тодоров (Стара Загора), както и Иван Портних (Варна). Същото, естествено, се отнася и за Йорданка Фандъкова в столицата. Ако прогнозата се удостовери, ще е забавен тест по какъв начин одобряващите ГЕРБ жители правят оценка тежките кавги с осъществяването на инфраструктурните публични поръчки в София и във Варна.  

В Пловдив, в случай че не се брои отказалият се от ново съревнование градоначалник Иван Тотев, най-вече номинации събира кметът на регион " Тракия " Костадин Димитров. С малко по-слаба поддръжка са сътрудника му от " Централен " Георги Стаменов и регионалният шеф Здравко Димитров. Губернаторът е апетитен за любимец на водача Бойко Борисов и най-вероятен претендент. Сред другите номинации са сегашният зам.-кмет на общината Розалин Петков, зам.-председателят на локалния парламент Радослава Ташкова, както и някогашни районни кметове на партията. Шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стефан Шилев дружно с шефове на общински служби и предприятия пък бяха издигнати за съветници.

Макар че кметът Тотев към този момент разгласи, че няма да се бори за трети мандат (след като отнесе  критики от водача Бойко Борисов), той събира най-вече номинации досега. Местни медии обърнаха внимание, че градоначалникът в действителност не си е направил отказ по каналния ред - на заседание. Други допуснаха, че той може да влезе в листата за съветници. Всичко това основава конспирация, че Тотев не се е отказал изцяло от локалната власт. 

Във Видин за нов мандат е повдигнат Огнян Ценков, въпреки да не е несъмнено, че централното управление ще го поддържа. Другите кандидатури са общинският консултант Валери Василев и шефът на регионалната дирекция " Земеделие "  Емилиян Енчев. В Кърджали, където позициите на Движение за права и свободи са непоклатими, ще се състезава регионалният шеф Никола Чанев. Навсякъде в страната за съветници биват издигани общинари или ръководители на държавни ведомства, въпреки директивата от националната конференция да бе отваряне към гражданското общество.

Все по-вероятно наподобява социалистите да заложат за кметските избори в София на омбудсмана Мая Манолова. Макар че Манолова още не е удостоверила, че ще се кандидатира, районни структури вече издигат номинацията й, а зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев в събота на Бузлуджа я дефинира като най-подходящия претендент. Това се случи на обичайния събор на левицата. Пак там  Корнелия Нинова разгласи, че за ноемврийския вот партията ще разчита на сполучливите си кметове, които към този момент имат зад тила си три-четири мандата, а на останалите места ще издигне младежи. 

Кой ще е претендентът на алените за кмет, ще стане ясно в последния миг,  защото градската конференция е планувана за 14 септември. Но към този момент са ясни други претенденти. В Бургас е повдигнат депутатът Николай Тишев. Още поне двама народни представители от Българска социалистическа партия ще се борят за кметски пост - Станислав Владимиров в Перник, а Тодор Байчев – в Карнобат. В Каварна Нина Ставрева ще се бори за нов мандат.

ОСТРО

На Бузлуджа Корнелия Нинова с въстанически възторг прикани народа да стане, с цел да падне ГЕРБ. Тя изясни, че ръководството на ГЕРБ е “пълзяща тирания “ и че  “Борисов ръководи не тъй като може и не тъй като народът го желае и го харесва, а поради страха, в който държи народа, поради апатията, която провокира с политиката, която води. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов й отвърна задочно от Пловдив, като изрази неразбиране какви са тези  революционни призиви на БСП  - " при този напредък, при този стопански напредък, който имаме в  страната ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР